Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny miodowe z kwaśną i malinami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
mleko 250 ml
drożdże suche 6 g
jajko 2 sztuki
masło 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
miód 2 łyżki
kwaśna śmietana 400 g
maliny świeże 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny miodowe z kwaśną i malinami

Kroki postępowania

1
W rondelku podgrzewamy połowę mleka, gdy będzie letnie dodajemy sól i 1 łyżkę miodu. Mieszamy do rozpuszczenia miodu (tylko nie ujeżdżać metalową łyżką po metalowym garnku – garnek metalowy to łyżka drewniana . Następnie wsypujemy drożdże i od razu mieszamy. Kiedy się rozpuszczą dodajemy połowę mąki i znów mieszamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę.
Krok 1 - Bliny miodowe z kwaśną i malinami foto
2
Tak przygotowany rozczyn odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia (powinien co najmniej podwoić objętość). Ja na wyrastanie ciasta drożdżowego mam bardzo prosty trik: nastawiam piekarnik na 50 stopni (bez termoobiegu), kiedy się nagrzeje wyłączam grzałki, ruszt przekładam na środkową półeczkę, na to podkładka korkowa, garnek w którym jest ciasto przykrywam ręcznikiem kuchennym i zamykam w piekarniku. Działa zawsze ; )
Krok 2 - Bliny miodowe z kwaśną i malinami foto
3
Kiedy rozczyn wyrośnie, podgrzewamy resztę mleka z 1 łyżką miodu i masłem. Letni wlewamy do rozczynu, dodajemy resztę mąki i żółtka. Wszystko znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ( należy to robić w większej misce, bo ciasto mocno rośnie). Gdy już taką uzyskamy dodajemy ubitą pianę z białek.
Krok 3 - Bliny miodowe z kwaśną i malinami foto
4
Mieszamy delikatnie i znów odstawiamy do wyrośnięcia na 0,5 godziny.
Krok 4 - Bliny miodowe z kwaśną i malinami foto
5
Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wykładamy po nabierce ciasta, delikatnie rozgarnąć łyżką, bo ciasto na patelni znów nam wyrośnie. Smażymy z obu stron.
Krok 5 - Bliny miodowe z kwaśną i malinami foto
6
Usmażone bliny wykładamy na talerz i do momentu podania muszą przebywać w cieple, żeby ciasto nie upadło (można znów zastosować trick z piekarnikiem, ale tym razem nie przykrywamy ręcznikiem). Placuszki wystarczy posmarować kwaśną śmietaną i obficie posypać malinami. Gotowe!
Krok 6 - Bliny miodowe z kwaśną i malinami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 31.12.2013 09:40
moje ulubione
Kolorowa 08.07.2013 14:19
interesujące ;)
halina17 19.01.2013 12:18
Pyszne z malinami.
magduś83 18.01.2013 19:42
to prawda ze je się oczami :)
justys759 18.01.2013 19:05
kuszą wyglądem wprost rewelacyjne:)
babajaga1969 18.01.2013 15:34
jakie pyszne, apetyczne i kolorowe - czekam już na lato - smaczne :)
AURELKA 18.01.2013 15:25
niebo w gębie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak