Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny kurpiowskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
cukier 0,5 szklanki
maślanka 1,1 litra
sól 1 szczypta
klarowane masło
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny kurpiowskie

Cukier waniliowy zmielić na puder (najlepiej w młynku do kawy), wymieszać z cukrem pudrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodawać kolejno (nie przerywając ubijania): maślankę, mąkę z proszkiem i sól. Na końcu łyżką wmieszać do ciasta ubitą na sztywno pianę z białek. Masło rozgrzać na patelni. Smażyć na nim placuszki. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

koala 27.06.2012 14:47
ciekawe jak smakują
Renata16 18.05.2012 01:39
nie jadłam nigdy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak