Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny gryczane

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka gryczana 2 szkl
jajko 3 szt
sól do smaku
cukier do smaku
mleko 3/4 szkl
drożdże 3 dkg
śmietana kwaśna w/g uznania
olej do smażenia
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny gryczane

Drożdże rozetrzeć z cukrem,3 łyżkami mąki i 5 łyżkami ciepłego mleka,następnie odstawić aby rozczyn wyrósł,dodać wówczas resztę mąki,roztrzepane żółtka i tyle mleka,aby ciasto uzyskało dobrą konsystencję,domieszać pianę z białek oraz szczyptę soli i odstawić znów do wyrośnięcia,następnie rozgrzać olej,łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć małe placuszki na rumiano z obu stron,podawać ze śmietaną oraz z cząstkami cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 11.11.2011 19:48
sa bardzo smaczne
Justyna Jussstiii 14.10.2011 09:43
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak