Bliny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • masło

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt
  • drożdże

    2 dag
  • sól

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • smalec

    (do smażenia)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić kilkoma łyżkami mleka, wlać do połowy mąki, wymieszać i pozostawić rozczyn na 1 godz. do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodać żółtko, roztopione masło, pozostałą mąkę oraz mleko. osolić, wyrobić ciasto i znów pozostawić do wyrośnięcia. Białko ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem i gdy znów podrośnie, smażyć na smalcu małe placuszki o grubości naleśników. Podawać natychmiast po usmażeniu. Podawać z masłem topionym lub śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 13.04.2012 23:06
wiesz co dobre :)
Iwona51 22.12.2011 09:33
super
Norgiusz 29.10.2011 07:34
ja robie podobnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat