Przepis i sposób przygotowania na: Błękitne cappuccino
Kroki postępowania
6 jajek
160 g mąki pszennej
220 g cukru kryształ
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA I:
50 g żelatyny
2 opakowania śnieżki
2,5 szklanki mleka
1 opakowanie cappuccino
MASA II:
10 g cukru pudru
1 galaretka niebieska
500 ml śmietany 30 %
CIASTO; Białka ubijamy na sztywno. Dosypujemy cukier,miksujemy.Na wolnych obrotach miksera dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Uważamy by masa nieopadła.
Przelewamy do formy 26 x 32 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut.
Studzimy a następnie kroimy na dwa blaty.
Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 125 ml gorącej wody. Miksujemy.
Jeden wkładamy do blaszki, w której się piekł.
Wylewamy MASĘ I z cappuccino.
Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder. Wlewamy tężejącą galaretkę .