Przepis i sposób przygotowania na: Błękitna lemoniada
Niebieska lemoniada to napój, który intryguje swoim kolorem! Co ciekawe wystarczy tylko jeden dodatek, który wpływa na tak efektowny wygląd niebieskiej lemoniady. To zasługa syropu Curacao, który często stosowany jest w barmaństwie jako dodatek do napojów alkoholowych. Curacao to oryginalnie likier wytwarzany ze skórki gorzkiej pomarańczy, jednak w tym przepisie zamiast likieru, wykorzystano syrop o tej samej nazwie. Ma on smak pomarańczy, jednak jest bezalkoholowy, dzięki czemu dzieci również mogą rozkoszować się smakiem niebieskiej lemoniady.
1.Wodę schłodzić porządnie w lodówce.
2. Cytrynę wyszorować, sparzyć i odkroić połowę.
3. Pokroić ją na mniejsze kawałki w zależności od preferencji w ćwiartki lub można dać całe plasterki.
4. Wrzucić do karafki lub innego szklanego naczynia, takiego aby kolor mógł być widoczny. Wrzucić lód. Wlać schłodzoną wodę gazowaną (można niegazowaną jeśli ktoś woli) i powoli wlać syrop (bezalkoholowy, nie likier).
5. Zamieszać delikatnie i od razu podawać.