Błękitna laguna - lekki sernik na zimno na herbatnikowym spodzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    150 g
  • masło

    70 g
  • galaretka niebieska

    2 op
  • brzoskwinie w puszce

    1 op
  • serek homogenizowany

    500 (naturalny)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Błękitna laguna - lekki sernik na zimno na herbatnikowym spodzie foto
Rozpuszczam masło i wlewam je do zmielonych herbatników. Zamiast herbatników można wykorzystać także ciastka digestive, ale bez dodatków.
Mieszam i wysypuję dno formy wyłożonej folią spożywczą. Ugniatam równo za pomocą szklanki i wstawiam do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Krok 2 - Błękitna laguna - lekki sernik na zimno na herbatnikowym spodzie foto
Wykorzystałam galaretkę granatową oraz błękitną (obie są na 500ml wody). Tę użytą do masy serowej (u mnie granatowa) rozpuszczam w 150ml gorącej wody i przestudzoną wlewam stopniowo do serka homogenizowanego, cały czas mieszając.

Dodawanie cukru nie jest konieczne, masa będzie wystarczająco słodka dzięki galaretce.
Krok 3 - Błękitna laguna - lekki sernik na zimno na herbatnikowym spodzie foto
Masę serową (dosyć rzadką) wylewam na spód z herbatników i wstawiam do lodówki na minimum 30-40 minut, by całość stężała. W międzyczasie rozpuszczam drugą galaretkę w ilości gorącej wody podanej na opakowaniu.
Krok 4 - Błękitna laguna - lekki sernik na zimno na herbatnikowym spodzie foto
Na masie serowej układam kawałki brzoskwiń, na środku układam całą połówkę brzoskwini (potem wbiję w nią plastikową palemkę) i całość zalewam przestudzoną galaretką. Ponownie schładzam ciasto w lodówce (ok. 2 godzin).
Krok 5 - Błękitna laguna - lekki sernik na zimno na herbatnikowym spodzie foto
Ciasto podaję pokrojone w duże kwadraty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 12.09.2013 23:14
wspaniała i bardzo ładne ciasto
Aannkaa82 28.07.2013 20:23
Wygląda niezwykle apetycznie :) lubie takie oryginalne kolory galaretek :)
Ola1984 04.05.2013 23:00
Robię podobny serniczek na zimno ale z mlekiem skondensowanym i na biszkoptach, więc jestem pewna, że Twój jest równie pyszny :) Piękne kolory :)
caralajna 13.02.2013 07:42
zajawiskowa, świetny pomysł
Klausia 15.01.2013 13:09
Wygląda niebiańsko :) Deser marzenie :)
rjustysia 13.01.2013 13:05
@aisoglam: Ja użyłam galaretkę firmy Wodzisław, szafirową do środka i niebieską na wierzch.
Poison1988 13.01.2013 11:23
świetne kolorki :)
Katarzyna34 13.01.2013 11:20
Ciekawa kolorystyka, bardzo orginalne
babajaga1969 13.01.2013 10:57
bajeczne kolorki - mniam
Juleczka20 13.01.2013 10:09
superowy ten Twój sernik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat