Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Błękitna laguna - lekki sernik na zimno na herbatnikowym spodzie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 150 g
masło 70 g
galaretka niebieska 2 op
brzoskwinie w puszce 1 op
serek homogenizowany 500 (naturalny)

Przepis i sposób przygotowania na: Błękitna laguna - lekki sernik na zimno na herbatnikowym spodzie

Kroki postępowania

1
Rozpuszczam masło i wlewam je do zmielonych herbatników. Zamiast herbatników można wykorzystać także ciastka digestive, ale bez dodatków.
Mieszam i wysypuję dno formy wyłożonej folią spożywczą. Ugniatam równo za pomocą szklanki i wstawiam do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Krok 1 - Błękitna laguna - lekki sernik na zimno na herbatnikowym spodzie foto
2
Wykorzystałam galaretkę granatową oraz błękitną (obie są na 500ml wody). Tę użytą do masy serowej (u mnie granatowa) rozpuszczam w 150ml gorącej wody i przestudzoną wlewam stopniowo do serka homogenizowanego, cały czas mieszając.

Dodawanie cukru nie jest konieczne, masa będzie wystarczająco słodka dzięki galaretce.
Krok 2 - Błękitna laguna - lekki sernik na zimno na herbatnikowym spodzie foto
3
Masę serową (dosyć rzadką) wylewam na spód z herbatników i wstawiam do lodówki na minimum 30-40 minut, by całość stężała. W międzyczasie rozpuszczam drugą galaretkę w ilości gorącej wody podanej na opakowaniu.
Krok 3 - Błękitna laguna - lekki sernik na zimno na herbatnikowym spodzie foto
4
Na masie serowej układam kawałki brzoskwiń, na środku układam całą połówkę brzoskwini (potem wbiję w nią plastikową palemkę) i całość zalewam przestudzoną galaretką. Ponownie schładzam ciasto w lodówce (ok. 2 godzin).
Krok 4 - Błękitna laguna - lekki sernik na zimno na herbatnikowym spodzie foto
5
Ciasto podaję pokrojone w duże kwadraty.
Krok 5 - Błękitna laguna - lekki sernik na zimno na herbatnikowym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 12.09.2013 23:14
wspaniała i bardzo ładne ciasto
Aannkaa82 28.07.2013 20:23
Wygląda niezwykle apetycznie :) lubie takie oryginalne kolory galaretek :)
Ola1984 04.05.2013 23:00
Robię podobny serniczek na zimno ale z mlekiem skondensowanym i na biszkoptach, więc jestem pewna, że Twój jest równie pyszny :) Piękne kolory :)
caralajna 13.02.2013 07:42
zajawiskowa, świetny pomysł
Klausia 15.01.2013 13:09
Wygląda niebiańsko :) Deser marzenie :)
rjustysia 13.01.2013 13:05
@aisoglam: Ja użyłam galaretkę firmy Wodzisław, szafirową do środka i niebieską na wierzch.
Poison1988 13.01.2013 11:23
świetne kolorki :)
Katarzyna34 13.01.2013 11:20
Ciekawa kolorystyka, bardzo orginalne
babajaga1969 13.01.2013 10:57
bajeczne kolorki - mniam
Juleczka20 13.01.2013 10:09
superowy ten Twój sernik
Kasia35 13.01.2013 08:24
apetyczny deser
miroslawa 13.01.2013 06:39
wygląda intrygująco
aisoglam 12.01.2013 23:25
OOooo! Ale fajny kolorowy deser. Jaka firma robi w takich kolorach galaretkę?
Aleksandra/Olcia 12.01.2013 22:58
pyszności
pajbek 12.01.2013 22:27
Super kolorowy deser :-)
tessinka 12.01.2013 22:10
wygląda apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak