Blanszowana cukinia mrożona na zimę.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    dowolna ilość
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinie umyć, obrać. Pokroić w kostkę. Jeżeli cukinia jest przerośnięta usunąć miąższ z pestkami. Zagotować wodę. Wrzucać cukinię porcjami do gotującej się wody, gotować 2 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać zimną wodą. Wkładać do woreczków przeznaczonych do mrożenia. Porcje uzależniam od późniejszego zastosowania, mniejsze porcje na zupę, większe na leczo.
miodunka
Mrożę wszelkie nadwyżki cukinii. Mieszam odmiany. Używam do lecza i zup w zimie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 25.07.2015 17:20
nigdy nie mroziłam jeszcze cukinii

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat