Przepis i sposób przygotowania na: Blanquette de dinde – gulasz z udźca z indyka, DS XXI odc. 15
Każdy kraj ma swój własny gulasz – francuzi również, a dokładniej Blanquette de dinde – gulasz z udźca z indyka. Lekki, smaczny i wyjątkowo pożywny. Czemu zawdzięcza swój sekret? Warzywom smażonym na maśle, białym winie… no i przede wszystkim bulionowi zagęszczonemu śmietanką oraz żółtkami. Gulasz wzbogacony o wyraziste przyprawy tworzy zgrany duet z zarumienioną, chrupiącą bagietką.
Jak przygotować Blanquette de dinde?
Cebulę kroimy w grube kawałki, marchewkę w plastry i smażymy je w dużym garnku na maśle. Indyka pokrojonego na kawałki dorzucamy do warzyw, doprawiamy solą, dodajemy ząbki czosnku przekrojone na pół, białe wino i bulion. Dorzucamy Liść laurowy suszony Prymat, tymianek i Pieprz czarny ziarnisty Prymat. Pieczarki kroimy na spore kawałki i odstawiamy na bok. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 60 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
W misce mieszamy śmietanę z żółtkami i odstawiamy na bok. Bagietkę przekrawamy, polewamy oliwą i posypujemy Ziołami prowansalskimi Prymat. Przekładamy na blaszkę i pieczemy w 200°C, aż będą zarumienione.
Do gulaszu dorzucamy pieczarki na ostatnie 3/4 minuty gotowania. Podpieczone bagietki wyciągamy z piekarnika. Do miski ze śmietaną i żółtkami dodajemy kilka łyżek wywaru. Wyłączamy palnik i zabielamy gulasz. Gotowe danie podajemy na talerzu wraz z zarumienionymi bagietkami.