Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Blanquette de dinde – gulasz z udźca z indyka, DS XXI odc. 15

3.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Blanquette de dinde, czyli przepyszny, prosty w przygotowaniu, francuski gulasz z udźca z indyka. Przyrządzony na bulionie drobiowym, a do tego pełen warzyw i aromatycznych przypraw, zachwyci Was swoim znakomitym smakiem. 

Składniki:

mięso gulaszowe z indyka
1 kilogram
masło
2 łyżki
cebula
2 średnie sztuki
czosnek
3 ząbki
marchew
2 sztuki
pieczarki
200 gramów
białe wino
200 mililitrów
bulion drobiowy
400 mililitrów
tymianek świeży
1 łyżka
śmietanka 30%
100 mililitrów
żółtko jajek
2 sztuki
sól
szczypta
Sklep Prymat
natka pietruszki
do dekoracji
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
kilka ziaren
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
bagietka
1 sztuka
oliwy z oliwek do smażenia
4 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Blanquette de dinde – gulasz z udźca z indyka, DS XXI odc. 15

Każdy kraj ma swój własny gulasz – francuzi również, a dokładniej Blanquette de dinde – gulasz z udźca z indyka. Lekki, smaczny i wyjątkowo pożywny. Czemu zawdzięcza swój sekret? Warzywom smażonym na maśle, białym winie… no i przede wszystkim bulionowi zagęszczonemu śmietanką oraz żółtkami. Gulasz wzbogacony o wyraziste przyprawy tworzy zgrany duet z zarumienioną, chrupiącą bagietką. 

Jak przygotować Blanquette de dinde?

1

Cebulę kroimy w grube kawałki, marchewkę w plastry i smażymy je w dużym garnku na maśle. Indyka pokrojonego na kawałki dorzucamy do warzyw, doprawiamy solą, dodajemy ząbki czosnku przekrojone na pół, białe wino i bulion. Dorzucamy Liść laurowy suszony Prymat, tymianek i Pieprz czarny ziarnisty Prymat. Pieczarki kroimy na spore kawałki i odstawiamy na bok. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 60 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste. 

2

W misce mieszamy śmietanę z żółtkami i odstawiamy na bok. Bagietkę przekrawamy, polewamy oliwą i posypujemy Ziołami prowansalskimi Prymat. Przekładamy na blaszkę i pieczemy w 200°C, aż będą zarumienione. 

3

Do gulaszu dorzucamy pieczarki na ostatnie 3/4 minuty gotowania. Podpieczone bagietki wyciągamy z piekarnika. Do miski ze śmietaną i żółtkami dodajemy kilka łyżek wywaru. Wyłączamy palnik i zabielamy gulasz. Gotowe danie podajemy na talerzu wraz z zarumienionymi bagietkami. 

Macie ochotę na więcej? Jeśli szukacie smaków podobnych do Blanquette de dinde, wejdźcie w zakładkę PRZEPISY Z PROGRAMU. Czekają tam na Was różnorodne przepisy, z których na pewno wybierzecie coś pysznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak