Bitki Zakonu Braci Dobrzyńskich

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwicy wołowej

    75 dag
  • wędzonej słoninki

    6 dag
  • masła

    6 dag
  • mąki

    1 dag
  • madery

    1/8 litra
  • buraczki

  • kajzerka

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zraziki z mięsa na kawaluszki wielgachne niczym małośredni paluszek damski pokrajaj. Zbij lekutko. Nożem końca wyrównaj, aby długachne jednako były. Ma ich być osiem bitków. Bitek każdy słoninką pokrajaną wzdłuż na małe, cieniutkie paski naszpikuj, osól, mąką osyp, a zaraz z obydwu stron smaż niczym befsztyki, na maśle. Buraczki w osobnej wodzie ugotuj, na środku półmiska połóż, bitkami w koło poobkładaj, na przemian grzankami przekładając. Do masła które ci po smażeniu zostanie, maderę wlej, dwie łyżki rosołu albo też wody dodaj, zagotuj, bitki polej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat