Bitki z szynki wieprzowej w sosie własnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1 kg
  • cebula biała

    2 sztuki
  • kostka mięsna

    1 sztuka
  • lubczyk świeży

    1 gałązka
  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bitki z szynki wieprzowej w sosie własnym foto
1. Szynkę kroimy na plastry grubości około 1 cm, rozbijamy lekko, solimy, pieprzymy i smażymy na dużym ogniu po obydwu stronach do lekkiego przypieczenia.
Krok 2 - Bitki z szynki wieprzowej w sosie własnym foto
2. Przekładamy przesmażone plastry mięsa do brytfanny.
Krok 3 - Bitki z szynki wieprzowej w sosie własnym foto
3. Dodajemy cebule pokrojone w łezkę, dolewamy około 1/2 litra gorącej wody z rozpuszczoną w niej kostką mięsną, na wierzch kładziemy gałązkę lubczyku, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę.
Krok 4 - Bitki z szynki wieprzowej w sosie własnym foto
4. Po tym czasie bitki i sos są gotowe.
Krok 5 - Bitki z szynki wieprzowej w sosie własnym foto
5. Podajemy na gorąco z ziemniakami lub pieczywem.


Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 24.01.2014 12:09
Mięso, które u mnie jest na pierwszym miejscu, mniam!
Bernadeta1 19.01.2014 00:49
super takie mięsko
joanna__s 24.11.2013 10:27
Tego szukałam. W sam raz na niedzielny obiad.
Wacław 28.09.2013 09:10
znakomite danie !!!
mdzs 25.09.2013 12:01
Muszę koniecznie wypróbować :)
berys18 24.09.2013 20:33
przepyszne mięsko
adelajda 24.09.2013 18:54
super mięsko :)
Alex_M 24.09.2013 13:26
pyszne miesko!
Łucja 23.09.2013 16:59
pyszne mięsko :)
Mniam 23.09.2013 11:37
Lubię takie obiady.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat