Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki z szynki wieprzowej

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 0,5 kg
cebula 1 szt
margaryna 50 g
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3-4 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 2-3 łyżki
woda 1 litr
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z szynki wieprzowej

Kroki postępowania

1
Mięso umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
Krok 1 - Bitki z szynki wieprzowej foto
2
Pokroić na grubsze plastry, nasolić , można przyprawić ziołami ,papryką w proszku i włożyć do lodówki na 1-2 godzin aby mięso się zamarynowało.
Krok 2 - Bitki z szynki wieprzowej foto
3
Pokroić cebulę w kostkę i przełożyć do rondla z rozgrzanym tłuszczem.
Krok 3 - Bitki z szynki wieprzowej foto
4
Podsmażyć ,dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Krok 4 - Bitki z szynki wieprzowej foto
5
Wyjąc mięso z lodówki i przełożyć do rondla z cebulą i obsmażyć z obu stron.
Krok 5 - Bitki z szynki wieprzowej foto
6
Dolać wodę lub bulion i dusić na wolnym ogniu. Posolić ,dodać przyprawę kucharek.
Krok 6 - Bitki z szynki wieprzowej foto
7
Gdy mięso będzie miękkie , zagęścić przygotowaną zaczepką z mąki ziemniaczanej ,wody i mąki zwykłej.
Krok 7 - Bitki z szynki wieprzowej foto
8
Całość wymieszać ,przyprawić do smaku i zagotować . Podawać do obiadu z ziemniakami i sałatką.
Krok 8 - Bitki z szynki wieprzowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Skotka 26.01.2016 15:24
Pyszny obiad:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak