Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z szynki w sosie własnym
Pyszny, prosty tradycyjny obiad to bitki z szynki, sos, ziemniaczki i surówka. Najpierw mięso wieprzowe doprawiamy, potem obsmażamy, aby włókna się ścięły i żeby zamknąć sos w środku, a potem dusimy. Smak tego dania pochodzi z mięsa, cebuli i przypraw, które długo duszone tworzą apetyczny sos.
Kroki postępowania
Szynkę wieprzową pokroić w plastry. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Rozbić tłuczkiem do mięsa.
Doprawić papryką ostrą i czosnkiem (można użyć świeżego, mi zabrakło, więc dałam suszony czosnek).
Mięso podsmażyć na łyżce oleju.
Dodać pokrojoną dość grubo cebulę, liście laurowe i ziele angielskie.
Smażyć tak długo aż na spodzie garnka zacznie lekko karmelizować się cebula i powstanie efekt jak na zdjęciu (to nam da smak i kolor sosu).
Wlać 1,5 szklanki wrzątku i dusić godzinę pod przykryciem. Na koniec odkryć, aby sos się zredukował.