Bitki z pomarańczą

Bitki z pomarańczą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab

    400 g
  • pomarańcza

    3
  • masło

    100 g
  • bulion

    1/2 szklanki
  • cukier

    1 łyżka
  • jajko

    2
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do panierowania
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bitki z pomarańczą

Kroki postępowania

Krok 1 - Bitki z pomarańczą foto
Schab kroimy na sześć plastrów. Plastry rozbijamy delikatnie - najlepiej przez folię.
Krok 2 - Bitki z pomarańczą foto
Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i skrapiamy nim kotlety. Kotlety wstawiamy na godzinę do lodówki.
Krok 3 - Bitki z pomarańczą foto
W tym czasie pozostałe dwie pomarańcze dzielimy na cząstki i obieramy ze skórek.
Krok 4 - Bitki z pomarańczą foto
Jajka rozkłócamy. Po wyjęciu z lodówki kotlety solimy i pieprzymy. Następnie maczamy je w jajku i panierujemy w bułce tartej. Kotlety smażymy na maśle na złoty kolor z obu stron i wykładamy na talerz.
Krok 5 - Bitki z pomarańczą foto
Gdy usmażymy wszystkie kotlety wkładamy je razem na patelnię, zalewamy sokiem pozostałym z marynaty, bulionem i trzymamy pod przykryciem jeszcze jakieś 3-5 minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i rozpuszczamy w nim 1 łyżkę cukru. Wkładamy cząstki pomarańczy i chwilkę smażymy aż do lekkiego zarumienienia.
Krok 6 - Bitki z pomarańczą foto
Bitki podajemy z ziemniakami, na każdym kotlecie układamy cząstki pomarańczy. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Kolorowa 21.06.2013 17:30
Apetyczne ;)
teresa18 21.06.2013 17:26
lubię takie połączenia smaków
Konczi 21.06.2013 16:51
pięknie wygląda cudnie !
Pani Domu 21.06.2013 16:30
piękne danie
dwa pokoje z kuchnią 21.06.2013 15:55
super fotki, bardzo fajne połączenie :)
Kuchenka 21.06.2013 13:43
bardzo ładnie wygląda, pewnie smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat