Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z polędwicy wieprzowej w grzybowym sosie
Kroki postępowania
Na patelnię wlać grzyby namoczone w wodzie i zagotować - zmniejszyć gaz i gotować 5 minut. Przelać do garnka z mięsem. Dolać szklankę wody. Dorzucić listek laurowy , szczyptę soli . Dusić do miękkości bitek i grzybów na małym gazie. Sos powinien się zgotować o połowę , a cebula prawie rozgotować.
Usunąć rozmaryn i listek laurowy ( pieprz ziarnisty w miarę możliwości też ).
Nie ma dla mnie bardziej ,,pociągającego" zestawu aromatów i smaków niż mięso duszone w sosie z suszonych grzybów . Z dużą ilością cebulki . Przyprawy podstawowe .Jedno jest ważne - prawdziwe masło , dobre mięso ( polędwica ) , dużo grzybów i dobra kwaśna śmietana . Czyli wszystko co najlepsze i do tego klasyka czyli kasza .Nikt się temu nie oprze.