Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki z polędwicy wieprzowej w grzybowym sosie

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 25 dag
szalotka 4 sztuki
masło 2 łyżki
olej 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
rozmaryn gałązka 1 sztuka
pieprz ziarnisty 1/2 łyzeczki
sól do smaku 1 szczypta
mąka do oprószenia 3 łyżki
śmietanka 1/3 szklanki
woda 2 szklanka
grzyby suszone 1 garść
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z polędwicy wieprzowej w grzybowym sosie

Kroki postępowania

1
Grzyby zalać szklanka wrzątku i zostawić na 15 minut.
Krok 1 - Bitki z polędwicy wieprzowej w grzybowym sosie foto
2
Pokroić w piórka obrane szalotki.
Krok 2 - Bitki z polędwicy wieprzowej w grzybowym sosie foto
3
Umyć polędwicę* (* Dla mnie cała polędwica jest za duża na 2 osoby . Dziele ja więc na pół i węższy koniec robie inaczej - przeważnie gotowana w jakimś sosie ( wywar z gotowania mam na zupę , a warzywa na sałatkę)
Krok 3 - Bitki z polędwicy wieprzowej w grzybowym sosie foto
4
Usunąć błonę ( to sie chyba nazywa powięź ). Pokroić na 6 kawałków .
Krok 4 - Bitki z polędwicy wieprzowej w grzybowym sosie foto
5
Każdy przycisnąć dłonią z ,, góry" tak by sie rozpłaszczył ,
Krok 5 - Bitki z polędwicy wieprzowej w grzybowym sosie foto
6
, a następnie delikatnie ( przez folię by nie rozerwać włókien) rozklepać tłuczkiem do mięsa. Posypać szczyptą soli i pieprzu. Oprószyć mąką. Strzepnąć jej nadmiar.
Krok 6 - Bitki z polędwicy wieprzowej w grzybowym sosie foto
7
Na patelni rozgrzać masło z olejem i obsmażyć bitki na rumiano z obu stron.
Krok 7 - Bitki z polędwicy wieprzowej w grzybowym sosie foto
8
Przełożyć mięso do garnka.
Krok 8 - Bitki z polędwicy wieprzowej w grzybowym sosie foto
9
Na tłuszcz ze smażenia wrzucić szalotki , gałązkę rozmarynu i pieprz ziarnisty. Zeszklić mieszając. Przełożyć do mięsa.
Na patelnię wlać grzyby namoczone w wodzie i zagotować - zmniejszyć gaz i gotować 5 minut. Przelać do garnka z mięsem. Dolać szklankę wody. Dorzucić listek laurowy , szczyptę soli . Dusić do miękkości bitek i grzybów na małym gazie. Sos powinien się zgotować o połowę , a cebula prawie rozgotować.
Usunąć rozmaryn i listek laurowy ( pieprz ziarnisty w miarę możliwości też ).
Krok 9 - Bitki z polędwicy wieprzowej w grzybowym sosie foto
10
Kwaśną śmietanę zahartować dodając do niej po łyżce gorący sos . Dodać do garnka- wymieszać - nie gotować.
Krok 10 - Bitki z polędwicy wieprzowej w grzybowym sosie foto
11
Podawać z kaszą na sypko lub kopytkami.
Nie ma dla mnie bardziej ,,pociągającego" zestawu aromatów i smaków niż mięso duszone w sosie z suszonych grzybów . Z dużą ilością cebulki . Przyprawy podstawowe .Jedno jest ważne - prawdziwe masło , dobre mięso ( polędwica ) , dużo grzybów i dobra kwaśna śmietana . Czyli wszystko co najlepsze i do tego klasyka czyli kasza .Nikt się temu nie oprze.
Krok 11 - Bitki z polędwicy wieprzowej w grzybowym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Luki 17.05.2013 19:43
pyszne mięsko
Wiesława1 17.05.2013 19:29
pyszności.
Aleksandra/Olcia 17.05.2013 19:05
alez apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak