Bitki z pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    0,5 kg
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 ząbki
  • pomidor

    1 szt
  • pieczarki

    200 g
  • śmietana 18 proc

    3 łyżeczki
  • mąka pszenna

    2 łyżeczki
  • masło

    3 łyżki
  • tłuszcz do smażenia

  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bitki z pieczarkami foto
Schab oczyścić, pokroić w plastry o gr 1cm, posolić z obu stron. Układać na rozgrzany tłuszcz i przyrumienić.
Krok 2 - Bitki z pieczarkami foto
Cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki w półplasterki.
Krok 3 - Bitki z pieczarkami foto
Gdy schab zarumieni się z jednej strony, obrócić go na drugą stronę, dodać cebulę i pieczarki, dusić pod przykryciem ok 30 min. W razie potrzeby podlać wodą.
Krok 4 - Bitki z pieczarkami foto
Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i masło, dusić kilka minut.
Krok 5 - Bitki z pieczarkami foto
Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać śmietanę, wymieszać. Zahartować sosem spod mięsa, wlać do całości, zagotować. Przyprawić do smaku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 07.01.2016 14:00
wyglądają pysznie
Anna169Hosz 07.01.2016 09:39
Wyglądają bardzo smakowicie.
Franciszek 07.01.2016 00:12
dobre danie
kuchcik89 06.01.2016 23:13
mmm palce lizac! bitek w połączeniu z pieczarkami jeszcze nie jadłam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat