Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki z pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 0,5 kg
cebula 1 szt
ząbki czosnku 2 ząbki
pomidor 1 szt
pieczarki 200 g
śmietana 18 proc 3 łyżeczki
mąka pszenna 2 łyżeczki
masło 3 łyżki
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Schab oczyścić, pokroić w plastry o gr 1cm, posolić z obu stron. Układać na rozgrzany tłuszcz i przyrumienić.
Krok 1 - Bitki z pieczarkami foto
2
Cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki w półplasterki.
Krok 2 - Bitki z pieczarkami foto
3
Gdy schab zarumieni się z jednej strony, obrócić go na drugą stronę, dodać cebulę i pieczarki, dusić pod przykryciem ok 30 min. W razie potrzeby podlać wodą.
Krok 3 - Bitki z pieczarkami foto
4
Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i masło, dusić kilka minut.
Krok 4 - Bitki z pieczarkami foto
5
Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać śmietanę, wymieszać. Zahartować sosem spod mięsa, wlać do całości, zagotować. Przyprawić do smaku.
Krok 5 - Bitki z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 07.01.2016 14:00
wyglądają pysznie
Anna169Hosz 07.01.2016 09:39
Wyglądają bardzo smakowicie.
Franciszek 07.01.2016 00:12
dobre danie
kuchcik89 06.01.2016 23:13
mmm palce lizac! bitek w połączeniu z pieczarkami jeszcze nie jadłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak