Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki z karczku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karczek bez kości "kotlety" 500 g
miód 2 łyżeczki
Musztarda delikatesowa Prymat 3 łyczeczki
pieprz kolorowy
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat
oliwa 1 łyżka
olej rzepakowy 2 łyżki
cebula 11/2
tymianek
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z karczku

Kroki postępowania

1
Mięso rozbić tłuczkiem, a następnie obsypać z obydwu stron przyprawami.
Krok 1 - Bitki z karczku foto
2
Do rondelka dodajemy oliwę z oliwek oraz olej aby dobrze się rozgrzały. Po czym wkładamy do niego mięso. Smażymy po półtorej minuty z obydwu stron.Kolejnie na mięsie rozcieramy musztardę i miód. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem ok 20 minut, po tym czasie zmieniamy strony mięsa i dalej dusimy. Od czasu do czasu podlewamy wodą.
Krok 2 - Bitki z karczku foto
3
Obieramy ziemniaczki. Nastawiamy aby się gotowały. Ja osobiście solę dopiero pod sam koniec gotowania, dla zdrowia.
Krok 3 - Bitki z karczku foto
4
Cebulę kroimy w paski. Dodajemy do mięsa.
Krok 4 - Bitki z karczku foto
5
Posypujemy dużą szczyptą tymianku,pieprzu czarnego i koperku, dolewamy ok. 3 łyżek wody.
Krok 5 - Bitki z karczku foto
6
Dusimy do miękkości cebulki. Pod koniec ewentualnie można dodać szczyptę soli do smaku (wedle uznania)
Krok 6 - Bitki z karczku foto
7
Ziemniaki odcedzamy, dodajemy odrobinę masła i ubijamy.
Krok 7 - Bitki z karczku foto
8
Nakładamy na talerz ziemniaki, pokrojone w plastry ogórki kiszone i bitki. Wierzch mięsa polewamy powstałym sosem i smacznego.
Doskonale smakuje również z ciemną kaszą.
Krok 8 - Bitki z karczku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malina 10.10.2013 09:37
fajne te bitki
Aannkaa82 09.06.2013 19:11
Takeigo mieska jeszcze nie jadłam ale jestem pewna że smakuje rewelacyjnie. :)
gusia1000 05.06.2013 21:15
Super jedzenie.
Bernadeta1 01.06.2013 16:23
bitki z musztardą i miodem, pycha
eliza135 31.05.2013 21:30
smacznie wyglądają
pestka 31.05.2013 08:23
świetny obiad
Adamorek 30.05.2013 16:35
super prawdziwe mięcho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak