Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki z combra króliczego w sosie grzybowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

comber króliczy 2
grzyby suszone 1 garść
cebula 1
olej do smażenia
sól do smaku
śmietana 18 proc 2 łyżki
papryczki jalapeno do smaku
bulion 150 ml
mąka pszenna 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z combra króliczego w sosie grzybowym

Kroki postępowania

1
Kilka godzin wcześniej suszone grzyby zalewamy letnią wodą Moczymy kilka godzin. Namoczone kroimy na kawałki.
Krok 1 - Bitki z combra króliczego w sosie grzybowym foto
2
Comber króliczy wykrajamy z kości. Kroimy w plasterki grubości około 2 cm.
Krok 2 - Bitki z combra króliczego w sosie grzybowym foto
3
Jednym zdecydowanym uderzeniem rozbijamy na płask. Przyprawiamy solą oraz papryką jalapeno suszoną.
Krok 3 - Bitki z combra króliczego w sosie grzybowym foto
4
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy pokrojoną cebulę i szklimy ją. Pokrojone grzyby dodajemy do smażącej się cebuli.
Krok 4 - Bitki z combra króliczego w sosie grzybowym foto
5
Po kilku minutach dodajemy przyprawione kawałki polędwiczek królika. Gdy mięso zbrązowieje, podlewamy wodą z moczenia grzybów. Dusimy kilkanaście minut.
Krok 5 - Bitki z combra króliczego w sosie grzybowym foto
6
W międzyczasie w bulionie (ja użyłem tego zrobionego na kościach króliczych) rozpuszczamy śmietanę wymieszaną z mąką.
Krok 6 - Bitki z combra króliczego w sosie grzybowym foto
7
Dolewamy jeszcze gorącego sosu z patelni i tak zahartowaną śmietankę wlewamy do patelni. Chwile mieszamy i gotowe.
Krok 7 - Bitki z combra króliczego w sosie grzybowym foto
8
Tak przygotowane bitki z polędwiczek królika podałem z ugotowanymi świderkami. Smacznego
Krok 8 - Bitki z combra króliczego w sosie grzybowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 02.12.2012 09:58
jeszcze nie jadłam
Katarzyna/kate1980 20.11.2012 21:34
jak zwykle świetny przepis
Anna169Hosz 20.11.2012 20:17
Wygląda na bardzo smaczne danie.
polly66 20.11.2012 19:51
nie pokica więcej :(
aginaa 20.11.2012 19:31
fajne
Wacław 20.11.2012 11:03
dawno nie jadłem królika ,a ma tak pyszne mięso !
sylwia / sytofala 19.11.2012 21:50
wszystkie pomysły z królikiem są pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak