Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z cielęciny
1) Mięso pokroić w cienkie plastry, rozbić tak jak na schabowe.
2) Rozbite mięso przyprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć obficie w mące. Usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
3) Usmażone bitki przełożyć do brytfanny i zalać wodą, aż się wszystkie przykryją.
4) Marchew pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i dodać do gotujących się bitek.
5) Gdy się wszystko zagotuje dodać kostki mięsne i dusić wszystko do miękkości, w miarę potrzeby dolewać wody, powinien wytworzyć się gęsty sos.
6) Na koniec pokroić drobno koper i przełożyć do sosu. Chwilę jeszcze pogotować.
7) Można podawać z kaszą jęczmienną lub kluskami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty, bądź dowolną surówką
Smacznego!