Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki z cielęciny

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cielęcina bez kości 1,5 kilograma
marchew 2 duże sztuki
cebula 2 duże sztuki
koper świeży 1 pęczek
kostka mięsna 3 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
mąka do obtoczenia
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z cielęciny

1) Mięso pokroić w cienkie plastry, rozbić tak jak na schabowe.
2) Rozbite mięso przyprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć obficie w mące. Usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
3) Usmażone bitki przełożyć do brytfanny i zalać wodą, aż się wszystkie przykryją.
4) Marchew pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i dodać do gotujących się bitek.
5) Gdy się wszystko zagotuje dodać kostki mięsne i dusić wszystko do miękkości, w miarę potrzeby dolewać wody, powinien wytworzyć się gęsty sos.
6) Na koniec pokroić drobno koper i przełożyć do sosu. Chwilę jeszcze pogotować.
7) Można podawać z kaszą jęczmienną lub kluskami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty, bądź dowolną surówką
Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 20.01.2014 20:30
dla mnie smaczne jedzenie
Marlenka.S 23.11.2013 17:25
ja lubię kostki mięsne, więc...
Krzysztof15 23.11.2013 08:45
bardzo lubie bitki
6zer
6zer 22.11.2013 22:35
az slinka cieknie, apetyczne
SmacznaPyza 22.11.2013 19:38
nie rozumiem po co te mięsne kostki - przecież jest mięso, są warzywa więc smak będzie z tych składników
patryska76 22.11.2013 18:54
"niebo w gębie" ! :D
Katarzyna54 22.11.2013 18:15
bardzo smacznie wygląda
Monika10 22.11.2013 17:59
dobry obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak