Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso wołowe bez kości
1/2 kg -
cebula czerwona
1 szt. -
papryka żółta
1 szt. -
zielony groszek
3 łyżki -
por
1/2 szt. -
seler naciowy
2 łodygi -
sól
-
pieprz
-
majeranek
-
tłuszcz do smażenia
-
pieczarki
10 szi.
Przepis i sposób przygotowania bitki wołowe z warzywami
2.Następnie pokrojone mięso rozbić tłuczkiem, a każdą bitkę posolić, popieprzyć i posypać majerankiem. Ułożyć jeden na drugim i odstawić na min. 2-3 godziny do lodówki.
2.Wszytkie warzywa pokroić: cebulę w drobną kosteczkę; paprykę w piórka ,pieczarki w plasterki a pora w półtalarki.
3.Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim bitki.
4.Na dnie brytfanki ułożyć cebulę, paprykę, seler, groszek a na nich warstwami układać bitki, każdą warstwę przekładając pieczarkami i porem.
5.Całość zalać bulionem warzywnym. Przykryć i dusić na małym ogniu około 2 godzin. W czasie duszenia dolewać bulionu w razie potrzeby.
6. Gdy bitki juz będą miękkie, należy je wyjąć a ze składników, które były na dnie brytfanki przygotować sos, blendując je dokładnie i dodając śmietany a następnie zagotowując.Ewentualnie doprawić
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się