Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bitki wołowe z warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wołowe bez kości 1/2 kg
cebula czerwona 1 szt.
papryka żółta 1 szt.
zielony groszek 3 łyżki
por 1/2 szt.
seler naciowy 2 łodygi
sól
pieprz
majeranek
tłuszcz do smażenia
pieczarki 10 szi.

Przepis i sposób przygotowania na: bitki wołowe z warzywami

1. Mięso włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Po wyjęciu z zamrażalnika kroić je, gdy jest jeszcze twarde. Dzięki temo można ukroić naprawdę cienkie plasterki.
2.Następnie pokrojone mięso rozbić tłuczkiem, a każdą bitkę posolić, popieprzyć i posypać majerankiem. Ułożyć jeden na drugim i odstawić na min. 2-3 godziny do lodówki.
2.Wszytkie warzywa pokroić: cebulę w drobną kosteczkę; paprykę w piórka ,pieczarki w plasterki a pora w półtalarki.
3.Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim bitki.
4.Na dnie brytfanki ułożyć cebulę, paprykę, seler, groszek a na nich warstwami układać bitki, każdą warstwę przekładając pieczarkami i porem.
5.Całość zalać bulionem warzywnym. Przykryć i dusić na małym ogniu około 2 godzin. W czasie duszenia dolewać bulionu w razie potrzeby.
6. Gdy bitki juz będą miękkie, należy je wyjąć a ze składników, które były na dnie brytfanki przygotować sos, blendując je dokładnie i dodając śmietany a następnie zagotowując.Ewentualnie doprawić

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 06.04.2011 20:58
pycha
hastalavista 25.11.2010 07:07
ciekawy przepis
krzyniu1984 06.11.2010 09:02
super! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak