Przepis i sposób przygotowania na: bitki wołowe z warzywami
2.Następnie pokrojone mięso rozbić tłuczkiem, a każdą bitkę posolić, popieprzyć i posypać majerankiem. Ułożyć jeden na drugim i odstawić na min. 2-3 godziny do lodówki.
2.Wszytkie warzywa pokroić: cebulę w drobną kosteczkę; paprykę w piórka ,pieczarki w plasterki a pora w półtalarki.
3.Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim bitki.
4.Na dnie brytfanki ułożyć cebulę, paprykę, seler, groszek a na nich warstwami układać bitki, każdą warstwę przekładając pieczarkami i porem.
5.Całość zalać bulionem warzywnym. Przykryć i dusić na małym ogniu około 2 godzin. W czasie duszenia dolewać bulionu w razie potrzeby.
6. Gdy bitki juz będą miękkie, należy je wyjąć a ze składników, które były na dnie brytfanki przygotować sos, blendując je dokładnie i dodając śmietany a następnie zagotowując.Ewentualnie doprawić