Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bitki wolowe z grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 600g
grzyby leśne garsc
cebula biała 1
śmietana 250ml
mąka 2łyżki
sól, pieprz
woda 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: bitki wolowe z grzybami

Grzyby moczyć przez kilka godzin. Wołowinę pokroić w plastry i szybko zrumienić na dużym ogniu na tłuszczu. Przed zdjęciem z patelni posolić i popieprzyć płaty mięsa.

Wołowinę przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Dodać grzyby pokrojone na mniejsze kawałki zrumienioną na patelni pokrojoną cebulę i dusić kilka godzin pod przykryciem aż mięso skruszeje. Wody powinno być tyle, żeby wołowina nie wystawała za mocno z sosu.

Na koniec dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietanie i zagęścić tą mieszanką sos. Najlepiej najpierw do kubka ze śmietaną i mąką wlewać po trochu gorącego sosu z garnuszka i dokłądnie mieszać, a dopiero potem wlać wszystko z powrotem do rondelka. W przeciwnym razie mogą wytworzyć się grudki. Całość doprawiś solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Podawać z ziemniakami z wody i surówką z kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak