Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wołowe w sosie musztardowo-kaparowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec wołowy 70 dag
kapary 60 g (po odsączeniu)
śmietana 30% 100 ml
musztarda 1 łyżka (słodka)
mąka pszenna 2 łyżki
wrzątek 0,5 l
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
pomidory suszone 1 łyżeczka (płatki)
rozmaryn 1
cukier trzcinowy 1/2 łyżeczki
olej do smażenia

Porada

Soczyste mięso z udźca wołowego skąpane w gęstym sosie na bazie słodkiej śmietanki, musztardy i kaparów to sycący i wspaniały obiad. Bitki świetnie smakują z kaszą, kluskami śląskimi, czy kopytkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wołowe w sosie musztardowo-kaparowym

1. Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w plastry. Paprykę wędzoną, rozmaryn, suszone pomidory i cukier trzcinowy dokładnie mieszamy ze sobą. Przyprawami nacieramy plastry mięsa. Następnie obtaczamy je w mące i wrzucamy na rozgrzany olej.

2. Smażymy po 2-3 minuty z obu stron na rumiano. Przekładamy do garnka (razem z tłuszczykiem na którym się smażyło). Zalewamy wrzątkiem, wstawiamy na ogień. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę od czasu do czasu mieszając.

3. Po tym czasie dodajemy musztardę oraz odsączone z zalewy i przepłukane w zimnej wodzie kapary. Dusimy jeszcze przez 15 minut na wolnym ogniu. Następnie stopniowo, ciągle mieszając zawartość garnka dodajemy po łyżce śmietanki 30%. Gotujemy jeszcze 5 minut. Sos ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak