Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wołowe i kopytka .

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Bitki

mięso wołowe 0,5 kg
cebula 2 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/4 szt
pomidory 3 szt
por
ząbek czosnku 2 szt
wino czerwone wytrawne 150 ml
Papryka słodka mielona Prymat 2 lyzki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 lyzeczka
natka pietruszki 1 lyzeczka
Kucharek przyprawa do potraw 1 lyzka
sól i pieprz
mąka pszenna 3-4 lyki
olej 1 lyzka

Kopytka

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka pszenna 200 g
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wołowe i kopytka .

Kroki postępowania

1
Mieso rozbijamy reka,ma byc w temp.pokojowej.
Krok 1 - Bitki wołowe i kopytka . foto
2
Panierujemy mieso w mace..
Krok 2 - Bitki wołowe i kopytka . foto
3
Smazymy na mocno rozgrzanej patelni teflonowej z obu stron...
Krok 3 - Bitki wołowe i kopytka . foto
4
Przekladamy mieso do garnka,dodajemy warzywa...
Krok 4 - Bitki wołowe i kopytka . foto
5
Na patelni rozgrzewamy lyzke oleju,dodajemy cebule,rumienimy i dodajemy przecisniety przez praske czosnek,chwile smazymy...
Krok 5 - Bitki wołowe i kopytka . foto
6
...i dodajemy papryke,mieszamy chwile...(uwaga aby nie przypalic papryki)
Krok 6 - Bitki wołowe i kopytka . foto
7
.zalewamy winem,dusimy na malym ogniu do odparowania plynu..
Krok 7 - Bitki wołowe i kopytka . foto
8
Cebule z czosnkiem przekladamu do garnka z miesem,doprawiamy lubczykiem ,natka pietruszki i kucharkiem,zalewamy woda.Dusimy do miekkosci miesa.
Krok 8 - Bitki wołowe i kopytka . foto
9
Pomidory zalewamy wrzatkiem,obieramy ze skorki,pozbywamy sie nasion,kroimi w kostke i dodajemy do miesa...
Krok 9 - Bitki wołowe i kopytka . foto
10
Z garnka wyciagamy mieso i pore,wszystko blendujemy (sos bedzie gesty) i ponownie wkladamy mieso.Doprawiamy do smaku sola i pieprzem i chwile dusimy.
Krok 10 - Bitki wołowe i kopytka . foto
11
Ugotowane,przestudone ziemniaki przeciskamy prze praske,dodajemy jajko,make i zagniatamy ciasto,ciasto nie powinno kleic sie do rak,w razie potrzeby podsypujemy maka.
Krok 11 - Bitki wołowe i kopytka . foto
12
Ciasto dzelimy na czesci,rolujemy walki ok 2-3 cm,splaszczamy reka i kroimi ukosnie na male kawalki.
Krok 12 - Bitki wołowe i kopytka . foto
13
Gotujemy w osolej,wrzacej wodzie i ok 1-2 min.po wyplynieciu wyciagamy.
Krok 13 - Bitki wołowe i kopytka . foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 08.12.2014 20:37
przepyszny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak