Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wołowe duszone w czekoladzie z winem
Oprószyć świeżo mielonym pieprzem , obtoczyć w mące pszennej.
Na patelni rozgrzać mocno masło klarowane , smażyć każdy kawałek mięsa po 1 min z każdej strony. ( do zamknięcia porów)
Bitki przełożyć do garnka z grubym dnem.
Pora dokładnie umyć , pokroić w pół plastry , chili posiekać drobno , obrane ząbki czosnku pokroić w grube plastry.
Warzywa przesmażyć chwilę na patelni po smażeniu mięsa przełożyć do garnka z bitkami. (zbierzemy w ten sposób pozostały na patelni smak)
Do garnka wlać wodę do 3/4 wysokości mięsa , dolać wino oraz połamaną w kawałki czekoladę.
Dusić około 60 min do miękkości mięsa , doprawić do smaku świeżo mieloną solą morską.
W między czasie bitki delikatnie przemieszać. ( sos w efekcie końcowym ma być bardzo gęsty , obklejać każdy kawałek mięsa)
Podawać z kremowym puree ziemniaczanym posypanym koprem oraz łyżką jogurtu naturalnego ( wg. uznania)