Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wołowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 1 kawałek
cebula 1-2 szt
sól
pieprz
mąka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wołowe

Wołowinę kroimy na kotlety (jeśli wyjdą duże, to każdy kroimy jeszcze na pół). Każdy kotlet mocno rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy mocno solą i pieprzem. Cebulę kroimy w krążki. Gotowe kotlety przesmażamy chwilę z jednej i z drugiej strony, a następnie przekładamy je do garnka. Każdą warstwę bitek opruszamy mąką i układamy na mięsie krążki cebuli. Na cebuli kładziemy kolejną warstwę bitek itd. Całość zalewamy wodą tak, aby przykryła górną warstwę. Dusimy 1 godzinę pod przykryciem, a następnie około ½ godziny bez, żeby sos się nieco zredukował.
Bitki powinny rozpadać się pod widelcem. Jeśli są twarde trzeba dłużej gotować.
Ja zawsze przygotowuję bitki dzień wcześniej i na drugi dzień jeszcze pół godziny podduszam przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 11.01.2013 18:49
jak ja kocham bitki, dobrze że mój mąż nie jada, więcej jest dla mnie hahahah
smakowita 04.08.2012 21:58
smaczne
ziutula
ziutula 30.09.2011 12:31
bitki są super ale dla mnie kasza i buraczki
marta1371 09.03.2011 18:10
jutro u mnie na obiad bitki zrobione według tego przepisu
wedith1 27.10.2010 21:51
proste a jakie smaczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak