Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wołowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 1 kg
cebula 2 szt
ziele angielskie 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
woda 2 L

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wołowe

Kroki postępowania

1
Wołowinę myjemy i kroimy w olastry grubości okoł 1 cm.
Krok 1 - Bitki wołowe foto
2
Każdy plaster rozbijamy tłuczkiem na cierniutkie kotlety.
Krok 2 - Bitki wołowe foto
3
Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni. Rozbite kotlety lekko podsmażamy z obu stron.
Krok 3 - Bitki wołowe foto
4
Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy do garczka, Na cebuli układamy podsmażone wołowe kotlety, wlewamy sos pozostały na patelni ze smażenia mięsa. Bitki i cebulę zalewamy wodą (około 1,5l) dodajemy liście, ziele oraz vegetę, Gotujemy aż mięso stanie się mięciutkie i kruche. Sos zaprawiamy mąką aby zgęstniał. Dodajemy pieprz by nadać pikantności.
Krok 4 - Bitki wołowe foto
5
Podajemy z ziemniakami lub kaszą i z ulubioną surówką,
Krok 5 - Bitki wołowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 12.12.2013 12:34
bardzo lubię
adelajda 16.06.2013 12:00
super smaczne bitki
Amellia 25.02.2013 21:10
mniam mniam
Poison1988 25.02.2013 11:54
uwielbiam! Super przepisik :)
wyattearp 25.02.2013 11:18
smacznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak