Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wieprzowe ze Znojma czyli znojemské plátky

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso wieprzowe 0,5 kg
jajko 2 szt.
ogórek kiszony 2 szt.
kabanos 10 dag
cebula 1 szt.
wywar warzywny 1 l
musztarda
mąka pszenna
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wieprzowe ze Znojma czyli znojemské plátky

Niewielkie plastry mięsa ( mniej więcej wielkości dłoni ) po rozbiciu tłuczkiem solimy, pieprzymy, cieniutko smarujemy musztardą i obtaczamy w mące z obu stron.Opiekamy lekko i wyciągamy. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy z powrotem mięso. Wtedy zalewamy wywarem tak by mięso było całkowicie zanurzone i dusimy pod przykryciem do momentu aż jest miękkie ( 45 - 60 min ). W tym czasie w 0,5 szklance wody dokładnie rozmieszamy łyżkę mąki i musztardy. Miękkie mięso wyciągamy, wlewamy zawartość szklanki, dokładnie mieszamy a następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, jajka i plasterki kabanosa. Całość jeszcze ok 20 min gotujemy na małym ogniu. Podajemy z ryżem. Spotkałem się w Czechach że jako przystawkę podawano czerwoną gotowaną kapustę. Hm, wybór należy do Państwa... Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 21.06.2017 12:01
pyszne danie
Margo1 21.10.2016 18:16
podoba mi się
IKrakowianka 09.10.2016 20:25
świetny obiadek
Łukasz15 09.10.2016 20:00
Ciekawy mnie ten przepis
Ania321 09.10.2016 16:43
apetyczne danie :)
hanbes 09.10.2016 15:30
Chodzi mi po głowie by do tego sosu oprócz jajek i ogórków dodać jeszcze groszek zielony... Powinno to dobrze wpłynąć na smak a także na "grę barw" potrawy :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak