Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wieprzowe w sosie z podgrzybków
Szynkę pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
Każdy plaster mięsa obtoczyć w mące pszennej.
Na patelni rozgrzać smalec, smażyć rumiane bitki z obu stron.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na tłuszczu po bitkach podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę.
Sos grzybowy: Grzyby dokładnie umyć, zagotować w osolonym wrzątku, odcedzić, opłukać.
Do głębokiej patelni przełożyć mięso, cebulę oraz grzyby, wlać rosół/bulion.
Dusić mięso na minimalnym gazie przez kolejne 40 min.
Sos doprawić solą i pieprzem.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z paroma łyżkami zimnej wody, przelać do sosu, wymieszać.