Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wieprzowe w sosie z podgrzybków

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kruche bitki z szynki wieprzowej w aromatycznym sosie z leśnych podgrzybków. Mięso świetnie smakuje w towarzystwie kaszy lub ziemniaków i gotowanych, pikantnych buraczków.

Składniki:

Bitki:

szynka wieprzowa 1 kg
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 szklanka
Smalec wieprzowy 200 g

Sos z podgrzybków:

podgrzybki 500 g
cebule 2 sztuki
rosół 500 ml
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
mąka ziemniaczna 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wieprzowe w sosie z podgrzybków

Szynkę pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
Każdy plaster mięsa obtoczyć w mące pszennej.
Na patelni rozgrzać smalec, smażyć rumiane bitki z obu stron.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na tłuszczu po bitkach podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę.
Sos grzybowy: Grzyby dokładnie umyć, zagotować w osolonym wrzątku, odcedzić, opłukać.
Do głębokiej patelni przełożyć mięso, cebulę oraz grzyby, wlać rosół/bulion.
Dusić mięso na minimalnym gazie przez kolejne 40 min.
Sos doprawić solą i pieprzem.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z paroma łyżkami zimnej wody, przelać do sosu, wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak