Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wieprzowe w sosie z czerwonego wina

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 800 g
wino czerwone wytrawne 2 szkl.
śmietana kremówka 150 ml
mąka pszenna do panierowania
olej do smażenia
czosnek 1 ząbek
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku

Porada

Wieprzowinę w winie podawać z ziemniakami z wody, makaronem lub dowolnymi kluseczkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wieprzowe w sosie z czerwonego wina

Kroki postępowania

1
Mięso pokroić w cienkie plasterki i bez rozbijania opanierować w mące.
Krok 1 - Bitki wieprzowe w sosie z czerwonego wina foto
2
Obsmażyć porcjami na oleju, ale nie rumienić za bardzo.
Krok 2 - Bitki wieprzowe w sosie z czerwonego wina foto
3
Przekładać gotowe do szerokiego niskiego garnka.
Krok 3 - Bitki wieprzowe w sosie z czerwonego wina foto
4
Patelnię po smażeniu zalać winem, doprowadzić do wrzenia i kilka chwil gotować.
Krok 4 - Bitki wieprzowe w sosie z czerwonego wina foto
5
Winem zalać mięso.
Krok 5 - Bitki wieprzowe w sosie z czerwonego wina foto
6
Dolać gorącej wody, dodać trochę przypraw i dusić do miękkości.
Krok 6 - Bitki wieprzowe w sosie z czerwonego wina foto
7
Kiedy mięso jest miękkie, a sos zgęstniał - dolać kremówkę, wymieszać i zagotować.
Dusić kilka minut doprawiając wyciśniętym czosnkiem, pieprzem i ew. odrobiną soli.
Krok 7 - Bitki wieprzowe w sosie z czerwonego wina foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 20.08.2016 09:57
Dobre jedzonko
Giorgio-Armani 02.01.2016 18:49
smakowało nam
Jadwiga/Jaga85 30.12.2015 14:59
Smacznie wygląda!
mirosława4 30.12.2015 13:51
smaczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak