Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe bitki wieprzowe w sosie własnym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Domowe bitki w sosie własnym, czyli rozbite na cienkie kotlety, obsmażone na złoto, a następnie długo duszone mięso wieprzowe. Przepyszne i aromatyczne danie, idealne na rodzinny obiad.

Składniki:

mięso wieprzowe 800 gramów
cebula 2 sztuki
olej do smażenia g
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
bulion warzywny 1,5 litra
mąka pszenna 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe bitki wieprzowe w sosie własnym

Domowe sposoby są najlepsze więc powinien Ci się spodobać ten przepis na bitki wieprzowe w sosie własnym. Jego atutem jest soczyste mięso, tak miękkie, że rozpływa się w ustach oraz aromatyczny sos.

Bitki wieprzowe w sosie własnym to danie bardzo proste do przygotowania, choć wymagające nieco czasu. Aby bitki wieprzowe były miękkie i delikatne w smaku muszą być cienko rozbite oraz odpowiednio długo duszone. 

1. Mięso oczyszczamy, osuszamy, dzielimy na kotlety, lekko rozbijamy, a następnie każdy z nich oprószamy mąką.

2. W gęsiarce (dużej brytfannie z pokrywką) rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, a następnie mięso. Smażymy po kilka minut z każdej strony.

3. Po przesmażeniu zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i odrobinę papryki.

4. Na wolnym ogniu dusimy do miękkości (przez około 50-60 minut).

5. Po tym czasie łyżkę mąki mieszamy z niewielką ilością wody i zalewamy mięso. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku. 

Z przepisu na bitki wieprzowe w sosie własnym wiesz jak przygotować mięso. A z czym podać bitki wieprzowe? Idealnie sprawdzą się ziemniaki (całe lub tłuczone), ryż lub kasza. Będą znakomicie smakować oblane gęstym sosem. 

Do bitek wieprzowych trzeba jeszcze dodać warzywa. Sprawdzi się tu surówka z czerwonej kapusty, kapusta kiszona, buraczki lub marchewka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 16.02.2015 13:43
Uwielbiam takie mięsko.
wyattearp 16.02.2015 10:24
lubię takie bitki
Ewelina1991 16.02.2015 09:04
pyszne mięsko
Futka 16.02.2015 08:38
Doskonałe, aromatyczne i delikatne mięsko wieprzowe. Przepyszna propozycja :)
fotoviderek 16.02.2015 07:11
Mięcho pierwsza klasa :)
gosia561 15.02.2015 21:57
apetyczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak