Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wieprzowe w sosie własnym
Jak zrobić bitki wieprzowe w sosie własnym? Ten przepis jest odpowiedzią :) Wybierz mięso - to może był łopatka wieprzowa lub szynka wieprzowa. Doprawione mięso jest duszone w niewielkiej ilości wody, a potem sos wytworzony podczas gotowania, zabielony śmietaną lub śmietanką.
Bitki wieprzowe w sosie to tradycyjny polski obiad. Smakuje zarówno od święta, jak i w zwykły dzień. Podajemy je z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi lub kopytkami. Idealnym dodatkiem będą buraczki zasmażane lub surówka z kapusty kiszonej. Bitki możesz posypać świeżym koperkiem lub natka pietruszki.
1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry grubości 2 cm. Lekko ubić tłuczkiem, pokroić w mniejsze kawałki i usmażyć na rumiano na smalcu.
2. Obsmażone kawałki przekładać do garnka. Do mięsa dodać posiekaną cebulę, łyżeczkę papryki węgierskiej*, nieco soli oraz liść laurowy i ziele angielskie. Zalać całość wrzącą wodą i dusić do miękkości. To potrwa ok. 1-1,5 godziny.
3. Kiedy mięso jest miękkie wyjąć liść laurowy i ziele angielskie - dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić sos pieprzem.
4. Sos. Jak zagęścić sos własnym? Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości chłodnej wody. Wlać do mięsa i zagotować stale mieszając.
4. Zagęszczony sos zabielić słodką śmietanką i ew. dosolić do smaku.
5. Podawać z ziemniakami, kluskami, makaronem lub dowolną kaszą.
*Papryka węgierska ma słodki smak, piękny kolor i apetyczny aromat. Jeśli nie masz tej papryki użyj zwykłej papryki słodkiej mielonej.