Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Bitki wieprzowe w sosie własnym

4.9
(71)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na bitki wieprzowe w sosie własnym. Te bitki wieprzowe zrobione są z łopatki wieprzowej, z cebulką, przyprawami. Sos zabielony jest śmietanką i doprawiony czosnkiem, papryką i pieprzem czarnym.

Składniki:

łopatka bez kości
1 kilogram
cebula biała
1 sztuka
Papryka węgierska słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
czosnek
2 ząbki
smalec
1 łyżeczka
mąka pszenna
2 łyżki
śmietana słodka
50 mililitrów
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
ziele angielskie
2-3 sztuki
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
gorąca woda
350-400 mililitrów
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Porada

Aby mięso pomimo duszenia zostało soczyste, należy je najpierw obsmażyć. Smażenie zamyka włókna i wodę w mięsie. To kluczowy moment dla całego dania.

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wieprzowe w sosie własnym

Jak zrobić bitki wieprzowe w sosie własnym? Ten przepis jest odpowiedzią :) Wybierz mięso - to może był łopatka wieprzowa lub  szynka wieprzowa. Doprawione mięso jest duszone w niewielkiej ilości wody, a potem sos wytworzony podczas gotowania, zabielony śmietaną lub śmietanką. 

Bitki wieprzowe w sosie to tradycyjny polski obiad. Smakuje zarówno od święta, jak i w zwykły dzień. Podajemy je z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi lub kopytkami. Idealnym dodatkiem będą buraczki zasmażane lub surówka z kapusty kiszonej. Bitki możesz posypać świeżym koperkiem lub natka pietruszki.

1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry grubości 2 cm. Lekko ubić tłuczkiem, pokroić w mniejsze kawałki i usmażyć na rumiano na smalcu.

2. Obsmażone kawałki przekładać do garnka. Do mięsa dodać posiekaną cebulę, łyżeczkę papryki węgierskiej*, nieco soli oraz liść laurowy i ziele angielskie. Zalać całość wrzącą wodą i dusić do miękkości. To potrwa ok. 1-1,5 godziny.

3. Kiedy mięso jest miękkie wyjąć liść laurowy i ziele angielskie - dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić sos pieprzem.

4. Sos. Jak zagęścić sos własnym? Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości chłodnej wody. Wlać do mięsa i zagotować stale mieszając.

4. Zagęszczony sos zabielić słodką śmietanką i ew. dosolić do smaku.

5. Podawać z ziemniakami, kluskami, makaronem lub dowolną kaszą.

*Papryka węgierska ma słodki smak, piękny kolor i apetyczny aromat. Jeśli nie masz tej papryki użyj zwykłej papryki słodkiej mielonej.

Bitki wieprzowe w sosie będą smaczne, jeśli mięso będzie uduszone do miękkości, a sos doprawiony. Sos może zyskać nuty grzybowe, jeśli dodamy do niego suszone grzyby; czosnkowe, jeśli dodamy suszony czosnek. A jeśli chcemy aby sos był łagodny i  paprykowy, to trzeba do niego dodać słodką paprykę węgierską oraz koperek. 

Więcej inspiracji na mięsny obiad, także świąteczny, znajdziesz pod linkami:

Kaczka pieczona z jabłkami

Karkówka pieczona w rękawie

Zrazy wołowe

Rolada z suszonymi śliwkami

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 28.04.2014 07:23
już dawno nie robiłam
Agata3 14.02.2014 20:02
moje smaki, pyyyycha! :)
w mojej kuchni 14.02.2014 19:42
smacznie podano dla mnie obiad
Cranberry 14.02.2014 18:05
Pyszne jedzonko
Marlenka.S 14.02.2014 17:57
bardzo apetyczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak