Bitki wieprzowe w sosie własnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1 kg
  • cebula biała

    1 średnia
  • papryka mielona

    1 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbki
  • smalec

  • mąka pszenna

  • śmietana słodka

    50 ml
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1
  • ziele angielskie

    2-3 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry grubości 2 cm. Lekko ubić tłuczkiem, pokroić w mniejsze kawałki i usmażyc na rumiano na smalcu. Obsmażone kawałki przekładać do garnka. Do mięsa dodać posiekaną cebulę, łyżeczkę papryki, nieco soli oraz liść laurowy i ziele angielskie. Zalać całość wrzącą wodą i dusić do miękkości.

Kiedy mięso jest miękkie wyjąć liść laurowy i ziele angielskie - dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić sos pieprzem i na koniec zagęścić mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości chłodnej wody. Zagotować stale mieszając. Zagęszczony sos zabielić słodką śmietanką i ew. dosolić do smaku.

Podawać z ziemniakami, kluskami, makaronem lub dowolną kaszą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 28.04.2014 07:23
już dawno nie robiłam
Agata3 14.02.2014 20:02
moje smaki, pyyyycha! :)
w mojej kuchni 14.02.2014 19:42
smacznie podano dla mnie obiad
Cranberry 14.02.2014 18:05
Pyszne jedzonko
Marlenka.S 14.02.2014 17:57
bardzo apetyczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat