Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki wieprzowe w sosie grzybowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka (mała)
sól i pieprz
oliwa 5 łyżek
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 łyżeczka

Lista składników

łopatka wieprzowa 1 kg
ziele angielskie 3-4 ziarna
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
grzyby suszone ilość wg uznania
gorąca woda
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki
sól i pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wieprzowe w sosie grzybowym

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki marynaty łączę ze sobą i mieszam. Łopatkę wieprzową kroję na plastry, rozbijam tłuczkiem i nacieram marynatą. Dodaję pokrojoną cebulę i wstawiam na noc do lodówki.
Krok 1 - Bitki wieprzowe w sosie grzybowym foto
2
Na patelni rozgrzewam olej, przekładam bitki i obsmażam je z dwóch stron na złoty kolor.
Krok 2 - Bitki wieprzowe w sosie grzybowym foto
3
Pod koniec smażenia dodaję pokrojoną cebulkę, aby tylko się zeszkliła oraz ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listki laurowe.
Krok 3 - Bitki wieprzowe w sosie grzybowym foto
4
Mięso przekładam do garnka i zalewam gorącą wodą, (musi być gorąca, inaczej mięso stwardnieje).
Krok 4 - Bitki wieprzowe w sosie grzybowym foto
5
Do garnka dorzucam suszone grzyby, namoczone wcześniej w zimnej wodzie. Wszystko duszę pod przykryciem do miękkości mięsa.
Krok 5 - Bitki wieprzowe w sosie grzybowym foto
6
Pod koniec zagęszczam sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, dodaję zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Odlewam odrobinę sosu i rozprowadzam w nim śmietanę - wszystko razem mieszam i duszę 3 minuty.
Krok 6 - Bitki wieprzowe w sosie grzybowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 11.05.2016 13:43
pyszne danie
w mojej kuchni 24.04.2016 17:43
prawdziwy mięsny przysmak
Janina 21.04.2016 16:18
Smaczne mięsko;))
Ada-Gaba 21.04.2016 13:28
bardzo smaczny obiad
Wiktoria29 20.04.2016 21:37
lubię mięsko w sosie grzybowym
Urszula Świeca 20.04.2016 21:05
Smaczny obiad,))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak