Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki w sosie własnym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięsa

łopatka lub szynka 1 kg

warzywa

cebula 3 szt

przyprawy

Pieprz czarny mielony Prymat
sól
oregano
Bazylia suszona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki w sosie własnym

Kroki postępowania

1
Mięso dokładnie opłukać i osuszyć. Podzielić na kawałki (pokroić w plastry).
Krok 1 - Bitki w sosie własnym foto
2
Każdy kawałek mięsa delikatnie utłuc młotkiem do kotletów.
Krok 2 - Bitki w sosie własnym foto
3
Bez żadnego przyprawiania mięso ułożyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem małej ilości oleju.
Krok 3 - Bitki w sosie własnym foto
4
Smażyć z obu stron na zloty kolor. Można troszkę przypiec.
Krok 4 - Bitki w sosie własnym foto
5
Usmażone mięso przełożyć do garnka z gotującą się niewielką ilością wody. Cebulę pokroić i wrzucić także do gotującego się mięsa.
Krok 5 - Bitki w sosie własnym foto
6
Wszystko razem dusić ze sobą do miękkości mięsa. Na sam koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gdyby sos okazał się zbyt rzadki, można go zagęścić zasmażką lub zacierką.
Krok 6 - Bitki w sosie własnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak