Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki w sosie winogronowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mięso wieprzowe bez kości 800 gram
Majeranek suszony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
tymianek
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
tłuszcz do smażenia
woda 1/2 szklanki
mąka 1 łyżka

Sos

winogrona 300 gram
orzechy włoskie 1/2 szklanki
wino czerwone wytrawne 1/4 szklanki
kolendra 1/4 łyżeczki
cząber 1/2 łyżeczki
bazylia cytrynowa 1/2 łyżeczki
papryczka chili 1/2 sztuki
pieprz
sól
cukier
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki w sosie winogronowym

Kroki postępowania

1
Z mięsa wyciąć osiem plastrów, lekko rozbić, posypać przyprawami i mąką.
Kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Krok 1 - Bitki w sosie winogronowym foto
2
Podlać wodą i dusić na wolnym ogniu do miękkości.
Krok 2 - Bitki w sosie winogronowym foto
3
Winogrona ciemne umyć, oberwać z gałązek i rozgotować dolewając wino. Przetrzeć przez sito.
Krok 3 - Bitki w sosie winogronowym foto
4
Dodać pozostałe składniki oprócz oleju. Zmiksować blenderem na gładką masę. Zagotować, dodać olej, najlepiej orzechowy i w razie potrzeby doprawić.
Krok 4 - Bitki w sosie winogronowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cynamonka 04.12.2014 14:09
Fantastyczne, a właśnie "chodzi" za mną jakieś pyszne mięcho do zjedzenia :D
mysza75 04.12.2014 13:28
ale pyszne mięsko palce lizać
olkaaa 04.12.2014 07:37
muszę spróbować
Ali 04.12.2014 07:36
Wygląda smacznie, zjadłbym ;)
w mojej kuchni 04.12.2014 00:41
ale pyszności do zjedzenia..
Niki22 03.12.2014 23:56
ciekawy sosik do mięska :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak