Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki w sosie herbacianym

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1/2 kg
herbata czarna 1 szkl
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
wino czerwone wytrawne 2 łyż
mąka gryczana 1 łyż
lubczyk świeży
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
sól
szczypiorek szczypta
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki w sosie herbacianym

Kroki postępowania

1
Schab dokładnie płuczemy i osuszamy przy pomocy ręczników papierowych. Kroimy w średniej grubości plastry. Oprószamy solą i pieprzem. Następnie lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do garnka.
Krok 1 - Bitki w sosie herbacianym foto
2
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Szklimy na tym samym tłuszczu, na którym smażyliśmy mięso i przekładamy do garnka z mięsem.
Krok 2 - Bitki w sosie herbacianym foto
3
Do mięsa wlewamy 1/2 szklankę wody i herbatę. Dodajemy pieprz ziarnisty i dusimy ok 30 minut. Następnie dodajemy pozostałe przyprawy do smaku i dusimy do miękkości. Na koniec zagęszczamy mąką i zagotowujemy.
Smacznego!
Krok 3 - Bitki w sosie herbacianym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 11.06.2014 21:35
ciekawe smaki
Wacław 11.06.2014 08:55
fajny pomysł na obiad
berys18 11.06.2014 08:06
ciekawy pomysł
Lidzia 11.06.2014 06:17
W takim sosie jeszcze nie jadłam. Muszę wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak