Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki w sosie czosnkowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 6-8 plastrów
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
olej do smażenia
cebula 1 szt
czosnek 7-8 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarenka
woda 1/2 l
śmietana 18 proc 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki w sosie czosnkowym

Kroki postępowania

1
Plastry karkówki delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką z dwóch stron. Obtaczamy w mące.
Krok 1 - Bitki w sosie czosnkowym foto
2
Plastry mięsa obsmażamy na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Bitki w sosie czosnkowym foto
3
W garnku na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Krok 3 - Bitki w sosie czosnkowym foto
4
Do podsmażonej cebuli dokładamy podsmażone mięso oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Krok 4 - Bitki w sosie czosnkowym foto
5
Całość zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i paprykę słodką. Dusimy na wolnym ogniu, do momentu aż mięso będzie miękkie.
Krok 5 - Bitki w sosie czosnkowym foto
6
Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 6 - Bitki w sosie czosnkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 29.01.2016 09:43
fajny pomysł
w mojej kuchni 24.09.2015 09:03
smaczne mięsko na obiad
Damiano
Damiano 24.09.2015 08:38
uwielbiam bitki
Joannasz3190 23.09.2015 16:48
Bardzo apetyczne :)
marcia7 23.09.2015 15:05
z czosnkowym nie robiłam
Wafelek2601 23.09.2015 14:19
Pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak