Bitki duszone w cebuli

Bitki duszone w cebuli

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka

    1 kg
  • cebula

    6-7 szt
  • suszone pomidory

    150 g
  • rozmaryn świeży

  • bulion warzywny

    1/2 l
  • sól

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bitki duszone w cebuli

Kroki postępowania

Krok 1 - Bitki duszone w cebuli foto
Szynkę myjemy, oczyszczamy z bonek i wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry o grubości 1cm.
Krok 2 - Bitki duszone w cebuli foto
Doprawiamy z jednej strony solą, czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi i ostra papryką. W garnku na dość dużym ogniu podgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Układamy kawałki szynki przyprawami do dołu i doprawiamy analogicznie druga stronę mięsa. Smażymy krótko z obu stron tak aby zamknąć „mięso”, a następnie zdejmujemy z patelni na talerz.
Krok 3 - Bitki duszone w cebuli foto
Na tłuszcz pozostały ze smażenia mięsa nakładamy poszatkowane w piórka cebule. Szklimy.
Krok 4 - Bitki duszone w cebuli foto
Ponownie wkładamy mięso. Dolewamy ½ litra bulionu oraz wrzucamy kilka gałązek rozmarynu. Zmniejszamy moc i dusimy pod przykryciem 1h.
Krok 5 - Bitki duszone w cebuli foto
Dodajemy suszone pomidory i dusimy jeszcze około 30 minut. Mięso powinno być mięciutkie i kruche a cebula powinna się rozpaść. Serwujemy z kaszą i buraczkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dawid97 26.04.2015 13:20
Fajny pomysł na bitki :)
ben-ka 26.04.2015 10:50
Też bym chętnie zjadła:)
Ola1984 26.04.2015 08:58
Wyglądają obłędnie :) Zamawiam taki obiad na jutro ;)
IZABELA29 25.04.2015 19:14
pyszny obiadek
Konczi 25.04.2015 17:53
pyszny obiadek ......
iskierka.ag 25.04.2015 16:19
Uwielbiam :)
ania2610 25.04.2015 15:53
bardzo apetycznie wyglądają!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat