Bita śmietana (masa śmietankowa) do ciast, tortów, deserów itp.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 30%

    250 ml
  • cukier wanilowy

    16 g
  • cukier puder

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, do tego roztworu wsypujemy troszkę kwasku cytrynowego, ale ostrożnie, żeby nie wyszło za kwaśne!
Schłodzoną śmietanę (łatwiej się ubija taka), wylewamy z woreczka, miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Gdy zacznie lekko gęstnieć, wsypujemy cukry i dalej ubijamy. Uważać żeby nie przebić śmietany. Gdy będzie ubita, wlewać powoli i ostrożnie przestudzony roztwór żelatyny. Ubijać jeszcze chwilę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat