Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bita śmietana

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 3 sztuki
cukier puder 0,5 szklanki
sok z cytryny 1 łyzka
śmietan fix 2 opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bita śmietana

Śmietanę schłodzić. Schłodzoną śmietanę przelać do miski i zacząć ubijać mikserem. Gdy śmietana zacznie podwajać swoją objętość,wsypać cukier puder,śmietan fix oraz sok z cytryny. Można dodać również żelatynę(wczesniej rozpuszczonej we wrzątku a następnie schłodzonej)Całość ponownie zmiksować ale ostrożnie aby śmietana się nie zbiła. Po ubiciu śmietany wykorzystać jako masę np. do tortu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 11.10.2012 22:47
co to znaczy " 3 sztuki śmietany" - opakowania są bardzo różnej wielkości więc nie mam pojęcia ile tej śmietany ma być objętościowo. Ile wody do żelatyny?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak