Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bit

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 litr
masło 20 dag
budyń śmietankowy 3 sztuka
herbatniki
masa krówkowa 38 dag
śmietana 30% 400 ml
cukier puder 3 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżka
czekolada gorzka 8 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Bit

Dno formy o wymiarach 23 x 33 cm wykładamy herbatnikami, na których równomiernie rozsmarowujemy masę krówkową. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w 1 litrze mleka, odstawiamy do wystudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po 2-3 łyżki budyniu. Gdy masa budyniowa będzie gładka, przerywamy miksowanie i wykładamy masę na herbatniki.

Układamy kolejną warstwę herbatników.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietany i wlewamy ją powoli do kremówki, cały czas miksując.

Masę śmietanową wykładamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię.

Posypujemy startą na grubych oczkach czekoladą.

Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 16.05.2014 14:51
fajne ciacho
Kuchenka 15.05.2014 13:19
przecudne ciasto :)
V_kuchareczka 15.05.2014 11:11
pyszne ciasto
IZABELA29 15.05.2014 10:17
delikatne i smaczne ciasto
dodi 15.05.2014 10:16
ale apetyczne
Wiktoria29 15.05.2014 09:21
wygląda świetnie
krystyna330 15.05.2014 08:24
pyszności mniam
Agnieszka-87-25 15.05.2014 08:13
pysznie wygląda
Ania84 14.05.2014 23:55
pięknie wygląda to ciasto
Aannkaa82 14.05.2014 22:28
Pszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak