Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopty Ladyfingers

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 75 g
jajko 3
cukier puder 2-3 łyżki
sól szczypta

Porada

Masy nie należy za długo mieszać ponieważ biszkopty wyjdą płaskie. Przepis znalazłam na www.mojewypieki.com. Biszkopty z tego przepisu będą smacznym dodatkiem również do deserów takich jak np. Tiramisu

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopty Ladyfingers

Białka oddzielamy od żółtek i białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier puder. Należy pamiętać o dokładnym ubiciu białek. Do masy dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Mąkę wsypujemy bardzo powoli i ostrożnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub drewnianą łyżka.
Ciasto biszkoptowe nakładamy do rękawa cukierniczego i delikatnie wyciskamy je na długość około 10 cm, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na matę silikonową. Pomiędzy biszkoptami pozostawiamy niewielkie odstępy. Biszkopty posypujemy cukrem pudrem i pozostawiamy na dosłownie kilka minut.
Wszystkie ciastka pieczemy w jednym czasie ! Pieczemy przez 14 minut w temperaturze 180ºC, aż będą lekko złote. Po upieczeniu biszkoptów nie wyciągamy ich odrazu z piekarnika. Pozostawiamy je chwile w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami następnie ściągamy z silikonowej maty i przekładamy na kratkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agaK. 17.11.2015 14:56
Ale proste, a jak ładnie wygląda.
Justi2401 17.11.2015 13:37
Kilka prostych składników, a jakie wspaniałości do kawki ;)
2milutka 17.11.2015 13:21
Pyszne słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak