Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

biszkoptowy spód do ciasta

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt.
cukier 1 szkl.
mąka pszenna 1 szkl.
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
margaryna Kasia 2 łyżki
mąka do posypania 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: biszkoptowy spód do ciasta

Blachę 24x36 cm wysmarować ty6lko dno 2 łyżkami margaryny Kasia i obsypać 1 łyżką mąki. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcjami cukier, cały czas ubijając, jak cukier się rozpuści, dodawać po żółtku, mieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i łyżką mąki ziemniaczanej, powoli dodawać do masy, miksować na mniejszych obrotach. Przełożyć na blachę wysmarowaną margaryną, wysypaną mąką i piec 30 minut w temp. 170 stopni, a następnie włączyć termoobieg na 5 minut. Ostudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak