Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowy rabarbarowiec z budyniem i bitą śmietaną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszopt

jajko 5 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 1 szklanka
olej rzepakowy 5 łyżek
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Masa rabarbarowa

rabarbar 700 g
woda 0,5 l
galaretka truskawkowa 2 sztuki lub poziomkowe
cukier 2 łyżki

Masa budyniowa

masło 82% 50 g
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mleko 1 l
budynie śmietnkowe 2 sztuki bez cukru
żółtko jajek 2 sztuki

Poncz

aromat śmietankowy 10 kropli
woda 5 łyżek

Bita śmitana

śmietana 36% 400 ml
cukier puder 1/2 szklanki

Porada

Biszkoptowe ciasto ze słodko-kwaśną warstwą rabarbarową , budyniem oraz puszystą bitą śmietaną.Ciasto wychodzi wysokie , nie przesłodzone , smaki idealnie do siebie pasują.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowy rabarbarowiec z budyniem i bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia.
Przekroić na pół wzdłuż.
Krok 1 - Biszkoptowy rabarbarowiec z budyniem i bitą śmietaną foto
2
Masa rabarbarowa:Rabarbar umyć ,pokroić w kostkę ( nie obierać),zalać wodą.
Gotować do momentu aż lekko się rozpadnie i zacznie robić się papka.
Wsypać galaretki energicznie mieszając do rozpuszczenia się proszku.
Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Krok 2 - Biszkoptowy rabarbarowiec z budyniem i bitą śmietaną foto
3
Masa budyniowa:W garnku rozgrzać masło , wsypać mąki energicznie mieszając smażyć 3-4 min.
Proszek budyniowy rozprowadzić w mleku z cukrem wg. przepisu na opakowaniu.
Resztę mleka wlać do garnka z mąką energicznie mieszając by nie powstały grudki.
Dodać rozprowadzony budyń oraz żółtka nie przerywając mieszania.
Gęsty budyń zdjąć z gazu , pozostawić do wystudzenia.
Krok 3 - Biszkoptowy rabarbarowiec z budyniem i bitą śmietaną foto
4
Dolny płat biszkoptu umieścić z powrotem w blaszce , składniki na poncz połączyć razem ,nasączyć biszkopt.
Wyłożyć 1/2 zawartości budyniu rozsmarowując po całości ciasta.
Krok 4 - Biszkoptowy rabarbarowiec z budyniem i bitą śmietaną foto
5
Na budyń wylać tężejącą masę rabarbarową oraz wyłożyć resztę budyniu tworząc łątki.
Krok 5 - Biszkoptowy rabarbarowiec z budyniem i bitą śmietaną foto
6
Wierzch biszkoptu nasączyć od spodu pozostałym ponczem przykryć ciasto.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Udekorować wierzch ciast za pomocą szprycy/rękawa cukierniczego lub rozsmarować śmietanę na biszkopcie.
Ciasto pozostawić na noc w lodówce aby masy dokładnie stężały.
Krok 6 - Biszkoptowy rabarbarowiec z budyniem i bitą śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 15.05.2016 19:15
Dziękuję , było bardzo smaczne :)
Malinka 15.05.2016 18:38
Ciasto wygląda cudownie!
Justi2401 15.05.2016 17:42
Wspaniale wygląda!
krokus 15.05.2016 16:43
smakowicie wygląda
Franciszek 15.05.2016 16:25
dobre do kawy
Alex_M 15.05.2016 16:16
dobre ciacho :)
2milutka 15.05.2016 16:03
wspaniałe smaki!
noninka77 15.05.2016 15:52
Uwielbiam takie biszkopty :)
Konczi 15.05.2016 15:18
Ależ wygląda on bajecznie !
Wafelek2601 15.05.2016 15:16
Bardzo smaczny
Grazyna0211 15.05.2016 14:32
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak