Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowy rabarbarowiec z budyniem i bitą śmietaną
Kroki postępowania
Przekroić na pół wzdłuż.
Gotować do momentu aż lekko się rozpadnie i zacznie robić się papka.
Wsypać galaretki energicznie mieszając do rozpuszczenia się proszku.
Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Proszek budyniowy rozprowadzić w mleku z cukrem wg. przepisu na opakowaniu.
Resztę mleka wlać do garnka z mąką energicznie mieszając by nie powstały grudki.
Dodać rozprowadzony budyń oraz żółtka nie przerywając mieszania.
Gęsty budyń zdjąć z gazu , pozostawić do wystudzenia.
Wyłożyć 1/2 zawartości budyniu rozsmarowując po całości ciasta.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Udekorować wierzch ciast za pomocą szprycy/rękawa cukierniczego lub rozsmarować śmietanę na biszkopcie.
Ciasto pozostawić na noc w lodówce aby masy dokładnie stężały.