Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowy puszek

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
cukier
jajko
mleko
wiórka kokosowe
margaryna
wódka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowy puszek

Kroki postępowania

1
Składniki na biszkopt ;

5 jajek
8 łyżek mąki pszennej
7 łyżek cukru.

Krem:
3 szklanki mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka - 250 g margaryny
1 opakowanie cukru waniliowego.
150 g wiórków kokosowych
1 szklanka cukru kryształu,

Poncz;
1 łyżka wódki czystej
1 łyżka cukru
125 ml przegotowanej wody
Krok 1 - Biszkoptowy puszek foto
2
Sposób wykonania;

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier.
Dokładamy powoli żółtka.
Delikatnie miksujemy.
Wsypujemy przesianą mąkę .
Blaszkę smarujemy olejem i posypujemy wiórkami kokosowymi
Pieczemy w temp 175 stopni przez 15 minut.
Krok 2 - Biszkoptowy puszek foto
3
Biszkopt studzimy.
Krok 3 - Biszkoptowy puszek foto
4
Po upieczeniu kroimy biszkopt na 2 blaty.
Krok 4 - Biszkoptowy puszek foto
5
Sposób wykonania;

2,5 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym.
W reszcie mleka rozrabiamy obie mąki ,żółtka .
Na gotujące mleko wlewamy mieszankę mąk.
Gotujemy gęsty budyń .
Studzimy.
Miksujemy z miękką margaryną .
Wsypujemy do masy wiórka kokosowe.
Krok 5 - Biszkoptowy puszek foto
6
Jeden blat biszkopta wkładamy do blaszki ,w którym go piekliśmy.Skrapiamy wodą wymieszaną z wódką i cukrem.
Krok 6 - Biszkoptowy puszek foto
7
Wykładamy na niego 3/4 części masy - kremu.
Krok 7 - Biszkoptowy puszek foto
8
Przykrywamy drugim blatem, także go skrapiamy ponczem i smarujemy pozostałą częścią kremu.
Krok 8 - Biszkoptowy puszek foto
9
Posypujemy grubo wiórkami kokosowymi.
Krok 9 - Biszkoptowy puszek foto
10
Chłodzimy w lodówce około 3 godzin.
Kroimy w kostkę .
Krok 10 - Biszkoptowy puszek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magda1976 06.04.2014 21:01
pyszniutkie ciasto
Przepisy Joanny 23.02.2014 13:57
Pyszne i efektowne ciasto
smakowita 22.01.2014 14:20
takie ciasta są najlepsze
ankaryba 12.11.2013 10:43
fajny ten ,,puszek:" :-)
IZABELA29 28.10.2013 15:55
oczywiście,że można
28.10.2013 15:49
Możnaby zrobić bez tego pączu? Wolałabym nie dodawać tej wódki..
mysza75 29.06.2013 16:09
Puszek i to smaczny że nie można mu się oprzeć :-)
barbara11561 17.05.2013 00:11
Bardzo pysznie wygląda i świetnie smakuje, też je lubię:)
IwonaDD 15.05.2013 09:35
pięknie pokazane jak zrobić, a ciasto rewelacja,dosłownie ma się wrażenie, tej lekkości
Klausia 09.05.2013 13:20
to ciasto zawsze mi smakuje :)
olkaaa 25.04.2013 07:33
niezwykle kuszący
Kuchareczka2 20.04.2013 19:12
super też taki robię
Janina 16.04.2013 16:29
Bardzo lubię takie lekkie ciasto
Alex_M 16.04.2013 10:06
robilam kiedys tort bazujac na przepisie podobnym do Twojego. byl pyszny i lekki!
IZABELA29 15.04.2013 08:50
moje dzieci jak się do niego dorwały tak szybko zniknął a jak zobaczyły ,że daje wiórka to twierdziły,że z wiórkami nie lubią .
caralajna 15.04.2013 08:48
leciutki jak chmurka
Motorek 15.04.2013 08:35
aż ślinka cieknie
anemon 14.04.2013 15:16
Ależ u Ciebie pysznie.
edyta44 14.04.2013 14:29
pieknie wyglada
Klausia 12.04.2013 15:54
wygląda zniewalająco :)
Katarzyna/kate1980 11.04.2013 20:53
świetnie wygląda
bietka 11.04.2013 10:10
musi być pyszny, na sam widok ślinka cieknie :)
romanrafal
romanrafal 10.04.2013 16:06
niebo w gębie
pierniczkowo 10.04.2013 14:02
u mnie podobne można kupić w cukierni, ale gdzie mu do domowego!
Beatris 10.04.2013 13:19
Wygląda na bardzo delikatne i lekkie. Przepyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak