Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowe omlety ze śliwkami i bitą śmietaną

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopty

jaja 3
cukier 5 dag
sól 1 szczypta
mąka 3 dag
śmietana 30% 1 łyżka

Nadzienie

limonka 1
cukier 2 łyżki
bita śmietana 1/2 l
śliwki 30 dag
dżem truskawkowy 6 łyżek
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowe omlety ze śliwkami i bitą śmietaną

Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek i szczypty soli na sztywno. Ubijamy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy przesianą mąkę, śmietanę i delikatnie mieszamy. Wykładamy blaszki do pieczenia papieprem, natłuszczamy i znaczymy krążki o średnicy 16 cm. Rozprowadzamy masę biszkoptową na krążkach i pieczemy w piekarniku ok 6 min w 200 st. Ostrożnie ściągamy omlety. Składamy na pół. Odstawiamy do wystygnięcia. Śliwki żółte i fioletowe myjemy, pestkujemy i kroimy. Każdy omlet smarujemy w środku dżemem. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, sokiem z połowy limonki i otartą skórką. Układamy śliwki na połowkach omletów. Śmietanę rzekładamy do szprycki i dekorujemy omlety. Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 09.04.2014 16:28
fajny przepis
Bernadeta1 09.04.2014 16:23
uwielbiam takie omlety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak