Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z truskawkami i galaretką
Przepis na:
- puszysty biszkopt
- ciasto z owocami i galaretką
- deser na zimno
Kroki postępowania
Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
Do ubitej piany dodaj po żółtku i delikatnie mieszaj mikserem.
Na koniec wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj kilka kropli aromatu waniliowego - miksuj jak najkrócej. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 36 x 25 cm. Wstaw do rozgrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40 minut. Po upieczeniu ostudź biszkopt.
W 3/4 szklanki mleka rozpuść budyń truskawkowy, mąkę oraz cukier. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozrobiony płyn i gotuj budyń.
Miękkie masło utrzyj na puch i dodaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Utrzyj masę do momentu, aż będzie idealnie gładka i zmieni kolor na jaśniejszy.
Przełóż masę na biszkopt i rozrzuć na niej umyre i odsączone truskawki - lekko je wgniatając. Wstaw ciasto do lodówki.
Galaretki przygotuj wg przepisu na opakowaniu i lekko tężejące wylej na ciasto - ponownie wstaw do lodówki.