Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowe ciasto z malinami.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 duże sztuki
cukier pół szklanki
mąka tortowa pół szklanki
mąka ziemniaczana pół szklanki
cukier waniliowy 1 sztuki
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Dodatkowo

maliny świeże świeże 2 szklanki
cukier puder do oprószenia ciasta

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowe ciasto z malinami.

Zapraszam na bardzo proste w wykonaniu ciasto z malinami. Bardzo pyszne i bardzo puszyste. Słodkie i kwaśne zarazem. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. Co tu dużo pisać...po prostu upieczcie. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Następnie dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy maliny, wcześniej umyte i dokładnie osuszone. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem i studzimy.

2. Gotowe ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.11.2017 23:01
Dobre ciasto.
jejkuchnia 20.10.2017 12:46
Bardzo lubię maliny, ciacho pycha!
Babeczka35 19.10.2017 08:00
Dziękuję bardzo :)
Urszula Świeca 15.10.2017 20:23
Wspaniałe ciasteczko.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak