Biszkoptowe ciasto na oleju z owocami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3 duże sztuki
  • mąka tortowa

    16 dag
  • cukier

    16 dag
  • olej

    100 ml
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    1 łyżka
  • jeżyny

    1 szklanka
  • maliny

    pół szklanki
  • cukier puder

    do posypania ciasto
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jest to bardzo szybkie i proste w wykonaniu ciasto. Sprawdza się gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chce się nam piec czegoś bardziej pracochłonnego. Polecam przepis.

Wykonanie:


1. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i oleju i kilka chwil ubijamy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

3. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.

4. Do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciemne ciasto, następnie jasne, można lekko przemieszać ciasta ze sobą, na wierzchu ciasta układamy przygotowane owoce.

5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

6. Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 24.09.2016 08:02
Dziękuję:)
Janina 21.09.2016 09:17
Bardzo fajne ciasto;))
Babeczka35 11.09.2016 07:26
Dziękuję:)
Wacław 04.09.2016 16:57
pycha ciasto :-)
Babeczka35 03.09.2016 08:26
Dziękuję i polecam:)
Bernadeta1 01.09.2016 15:32
bardzo lubię takie ciasta
gusia1000 01.09.2016 12:05
Dobre ciasto.
Babeczka35 01.09.2016 09:56
Dziękuję.:)
Krystyna32 01.09.2016 08:18
smaczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat