Biszkoptowe ciasto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 szt.
  • cukier

    1 szkl.
  • mąka pszenna

    1,5 szkl.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżecz.
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Biszkoptowe ciasto foto
Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier i dalej ubijam aż do otrzymania sztywnej piany. Następnie dodaję do sztywnej piany z białek po jednym żółtku i dalej ubijam. Do ubitych z cukrem jajek dodaję stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Mieszam ciasto delikatnie łyżką.
Krok 2 - Biszkoptowe ciasto foto
Ciasto wykładam na blachę wyłożoną folią aluminiową.
Krok 3 - Biszkoptowe ciasto foto
Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 20-25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat