Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowa rolada z galaretką i truskawkami

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

biszkopt

jajko 5 szt
mąka krupczatka 5 łyżek
cukier 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1 łyżeczka

Dodatkowo

galaretka truskawkowa 3 szt
truskawki 500 g
bita śmietana do dekoracji
mięta do dekoracji
margaryna do smarowania formy
mąka krupczatka do smarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowa rolada z galaretką i truskawkami

Kroki postępowania

1
Pieczemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia i miksujemy. Następnie białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru stale miksując. Następnie wlewamy małym strumieniem żółtka i miksujemy. Kolejno dodajemy po łyżce mąki krupczatki - miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Blaszkę z kuchni smarujemy margaryną, oprószamy mąką krupczatką i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku około 25 minut - do suchego patyczka.
Krok 1 - Biszkoptowa rolada z galaretką i truskawkami  foto
2
Biszkopt wyciągamy na mokrą ściereczkę i zawijamy w roladę, odstawiamy do wystygnięcia biszkoptu.
Krok 2 - Biszkoptowa rolada z galaretką i truskawkami  foto
3
W tym czasie płuczemy truskawki szypułkujemy je, kroimy w ćwiartki.
Krok 3 - Biszkoptowa rolada z galaretką i truskawkami  foto
4
Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml wrzącej wody. Odstawiamy do częściowego zastygnięcia.
Krok 4 - Biszkoptowa rolada z galaretką i truskawkami  foto
5
Ostudzony biszkopt przekładamy do blaszki na keksówkę, dno uzupełniamy truskawkami (zostawiamy kilka do podania i uzupełnienia rolady) i zalewamy galaretką, zawijamy odrobinę do środka boki, powstałą szparę uzupełniamy truskawkami. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 - 4 godziny.
Krok 5 - Biszkoptowa rolada z galaretką i truskawkami  foto
6
Podajemy z bitą śmietaną, truskawkami i miętą.
Krok 6 - Biszkoptowa rolada z galaretką i truskawkami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 12.06.2014 14:50
super wygląda i na pewno jest pyszna
ben-ka 12.06.2014 07:30
Rolada na bogato:)
Czyki 11.06.2014 22:30
Oj Konczi kusisz smakiem :):)
halina17 11.06.2014 20:21
Dobra rolada.
caralajna 11.06.2014 20:15
bardzo fajnie wygląda, pyszne ciacho na upały
Bernadeta1 11.06.2014 19:35
super wyżla ta rolada i na pewno pyszna
Malinka 11.06.2014 19:10
Wygląda przecudnie, aż szkoda jeść :)
Anna169Hosz 11.06.2014 17:33
Prawdziwe pyszności!
gibli 11.06.2014 16:54
świetny pomysł, podoba mi się )
mirosława4 11.06.2014 16:39
ale narobiłaś smaka :) wyśmienite ciacho !!!
Beata999 11.06.2014 15:58
Pyszna rolada.
anemon 11.06.2014 15:17
Piękna ta Twoja rolada.
agnieszka214 11.06.2014 15:00
smak lata mnima
marcia7 11.06.2014 14:46
prawdziwy smak lata
Jadwiga/Jaga85 11.06.2014 14:34
Bardzo fajne , orzeźwiające ciasto!!
alaaa 11.06.2014 14:34
w zeszłym roku robiłam podobną, pyszna była

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak